Az idén is részt vettünk a Nárcisz-futáson.Az idén is részt vettünk a Nárcisz-futáson. Képek a rendezvényről

Öleld át az iskolát - 2015. október 22.A Nárcisz-napon elhangzott beszéd:

A rákbetegséghez kapcsolódó Nárcisz Programoknak több mint fél évszázados hagyományai vannak világszerte, a kezdeményezés a negyvenes évek Kanadájából indult útnak.
A program már hosszú évekkel ezelőtt otthonra talált Lengyelországban, s az ottani hospice munkatársak szakértő segítséget nyújtottak a Magyar Hospice Alapítványnak a Méltóság Mezeje magyarországi megvalósításában.
A Méltóság Mezeje program Debrecenben már 8 éve működik, és a mi iskolánk is aktív tagja ennek a kezdeményezésnek, amely olyan sikeresen szólítja meg a fiatalokat egy nemes ügy érdekében.
Nincs az iskolánkban olyan diák, aki még nem vett részt valamilyen nárciszrendezvényen, a városi futófesztiválokon, Kincskereső programban, az iskolai nárcisz röplabda kupán, nárciszültetésen. Valamennyiünk neve szerepel az első emeleti szeretet láncon. Ez egy olyan program, amelyből nem szabad kimaradni, nem lehet kívül állónak lenni, mert ez rólunk szól. Rólunk, emberekről: fiatalokról, idősekről, fogyatékkal élőkről , betegekről és egészségesekről, ápolókról és ápoltakról..
Rólad és rólam, rólatok és rólunk.

Mindannyiunkról, hiszen mindenkinek szüksége van arra, hogy figyeljenek rá, hogy tiszteljék, fogadják el hibáival és gyengeségeivel együtt. A betegeknek, a súlyos betegeknek még inkább szüksége van arra, hogy szerető gondoskodással, megértéssel vegyük őket körül, segítsük őket abban, hogy életük végén is megőrizhessék a méltóságukat.
Ma, nárcisznapot tartunk az iskolánkban. Elmondhatjuk, hogy ez már egy hagyománnyá váló rendezvényünk. A folyosón végigfutó sárga szeretet láncot tavalyelőtt kezdtük el, tavaly csatlakoztak hozzá a kilencedikesek és az idén tovább bővítjük a láncot a most belépő új tanulók láncszemeivel. Ezzel a lánccal is azt kívánjuk kifejezni, hogy közünk van egymáshoz, összetartozunk és felelősséget kell vállalnunk egymásért. Ahogy a láncszemek is kicsik és gyengék egyedül, de összekapcsolódva erősekké válhatunk.

Fényképek a rendezvényről

Nárciszfutás és iskolai rendezvény - 2014


2014. április 10-én délelőtt az iskolában vettünk részt egy közös megmozduláson, amellyel a Méltóság Mezeje program jelentőségére szerettük volna felhívni minél több ember figyelmét.
Délután a városi rendezvényen a Nagyerdei Stadionban is ott voltak diákjaink és kollegáink.
Az irodalmi pályázaton Klinovszky Vivien 12.C osztályos tanuló első helyezést ért el pályamunkájával. Ezúton is gratulálunk neki.Nárcisznap - 2014


2014. január 23-án, a tél kellős közepén Nárcisz-napot tartottunk a Dienesben. Sárgába öltözött az iskola!
A nap célja az volt, hogy megismertessük a Méltóság mezeje programot azokkal, akik még nem ismerték, vagy nem sok ismerettel rendelkeznek a programról.

Iskolánk tanulói évek óta aktívan részt vesznek a helyi és városi rendezvényeken, de most az egész tanulói ifjúságot kívántuk megszólítani.
Előzetesen papír nárciszokat hajtogattunk, és hajtogatás közben beszélgetni tudtunk a program üzenetéről, a megőrzendő emberi értékekről.
A nap folyamán az osztályok nárcisz-totót tölthettek ki, el a sárga üzenőfalra kitehették gondolataikat a barátságról, gondoskodásról, összetartozásról, szeretetről.
A szünetekben a tanári előtti folyosón a Méltóság mezeje programról szóló ismertetőfilmet tekinthették meg az érdeklődők. Az elkészült sárga virágok egy szeretet-fára kerültek.

A nagyszünetben Igazgató Úr beszélt arról, hogy a Dienes milyen szerepet tölt be a Hospice illetve a Méltóság mezeje mozgalomban. S amíg Kádár Barbi elénekelte a Halleluja-t, az osztályok összekötötték az iskolaláncot, amelyben minden tanulót és tanárt egy-egy láncszem jelképez.

Megható volt, amikor a lánc két vége találkozott, bezárult a kör, amihez persze mindig lehet új szemeket csatolni. Hiszen úgy a jó, ha mindannyian érezzük, hogy összetartozunk…..


Nárciszültetés - 2013Méltóság Mezeje Nárcisz Futófesztivál
2013. május 10.


Az idén ötödik alkalommal rendezte meg a Méltóság mezeje program a tavaszi nárciszfutást. Ebben az évben nemcsak közösen futottunk a város többi iskolájával, hanem váltófutással fűztük össze a programban való intézményeket.
A Dienes volt az utolsó láncszem, 12.33-tól 13 óráig futottunk.
Sárga pólóban, nárcisszal vártuk a zászlóval befutó sportolókat, majd felkötöttük a többi szalag mellé a Dienes üzenetét: "Amíg élek, remélek", "Dum spiro, spero".
A sárga pólósok csapatát Bernáth Csaba vezette az iskolaudvaron lezajlott futáson.

14 órától a városba érkező Emin da Silva török maratonfutót fogadtuk és kísértük a Gyulai István atlétikai stadionba, ahol a sárga pólós fiatalok és felnőttek együtt demonstrálták az összefogás fontosságát.

A program iskolai megszervezéséért köszönet illeti Zolnai Lajos tanár urat és Zolnai Lajosné tanárnőt.

Nárciszültetés az iskola udvarán 2012.10.12.Nárciszültetés a Baltazár Dezső téren 2012.10.09.


A Magyar Hospice Alapítvány Méltóság Mezeje programjában az idén is találkoztunk a virágóránál 2012. október 9-én. A hagyományoknak megfelelően nárciszhagymákat ültettünk a mozgalomban részvevő iskolák diákjaival.
Az esemény vendége volt Molnár Ferenc Caramel, aki szintén csatlakozott ehhez a mozgalomhoz.
Miután a sárga lufikhoz kis cetliken kivánságainkat rögzítettük, eleresztettük őket.
Napsütéses, szép délutánt töltöttünk együtt, ahol az iskolát a 12.b és 9.b osztályos tanulók képviselték.


Nárcisz futás 2012. április 26.

Képek a rendezvényről


A "Hány méter a szeretet" c. irodalmi pályázat
díjkiosztása - 2012. április 4.


A Méltóság mezeje program minden évben meghirdeti a "Hány méter a szeretet?" című irodalmi pályázatot. A pályázóknak egy A/4-es oldal terjedelemben kell feldolgozniuk ezt a témát próza, vers formában.
Idén először iskolánk tanulói is indultak ezen a pályázaton. Hat tanuló küldte be az alkotását.
Az első próbálkozás máris sikeres volt, Bakó Boglárka 10.A osztályos tanuló díjat nyert, munkájáért könyvjutalomban részesült.
Gratulálunk neki és az összes többi pályázónak is. Reméljük, hogy a következő évben még többen kapnak kedvet ahhoz, hogy tollat ragadjanak és induljanak ezen a megmérettetésen.
Az alkotók engedélyével bemutatjuk a pályaműveket.

Az irodalmi pályázatra benyújtott pályaművek

Képek a programmal kapcsolatos rendezvényekről


Öltözz pirosba

Iskolánk diákjai és tanárai egyaránt lekesen vettek részt az adománygyűjtó programban.HOSPICE - Méltóság mezeje

Méltóság mezeje- Nárcisz program

A programot a Marie Curie Cancer Centre indította el Angliában. A magyar Hospice alapítvány 2007 őszén csatlakozott a programhoz. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a rákos betegségekben szenvedő embertársainkra, a testi és lelki segítség szükségességére.
A programhoz országszerte sok oktatási intézmény is csatlakozott, felismerve azt, hogy ezzel a kérdéssel már fiatalkorban is lehet és kell foglakozni. Az élet értékeinek igenlésén keresztül kell megismerni a fiataloknak a felelősségvállalást maguk és embertársaik iránt.
Ebben az évben Debrecenben az általános iskolák után két középiskola is csatlakozott a mozgalomhoz. Igazán büszkék lehetünk arra, hogy ebből az egyik a mi iskolánk.
Miért éppen a Dienes? Az iskolában folyó egészségügyi képzés révén mi még közelebb érezhetjük magunkhoz ezt a programot. A szakképzős diákok közül néhányan tavaly a budapesti Hospice házban töltötték gyakorlatuk egy részét. Az ott szerzett tapasztalatok alapján ők is támogatói lettek ennek a mozgalomnak, emellett az iskola hírnevét öregbítették az ott végzett lelkiismeretes munkájukkal.

A Méltóság mezeje programok 2011-2012 2011. szeptember 15-én a Gyulai István Stadionban rendezett Kincskereső Programon a kosárlabda csapatunk legyőzte a Medgyessy Ferenc Gimnázium csapatát.


Képek a programmal kapcsolatos rendezvényekről


Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola

Dienes László Grammar School And Vocational School For Health Workers

4027 Debrecen, Thomas Mann u. 16.
Tel.: 52-411-674
Fax: 52-541-734
email: dieneslg@gmail.com

Iskolánk a partnerintézménye